na okolo 600g miesa przyjmuje 200ml-250ml wody ktora i tak odparowywuje, sluszna uwaga z obrobka termiczna warzyw tylko szkoda ze sos na tym traci, w takim razie musze zmienic koncepcje gotowania na duszenie samego miecha z przyprawami ew. gotowanie na parze a salatke zrobic osobno, ale w sumie tak latwiej zrobic z warzywami bo mozna dorzucic [...]
Jestem na redukcji. wiem, ze produkty wazy sie przed obrobka termiczna ale mam problem. kupilem sobie zeberka 450g.. porcja jak dla mnie git. po upieczeniu (poltorej godziny w temp 150 stopni) strasznie sie skurczyły..a w torebce w ktorej pieklem zostalo od cholery tluszczu. (wiem, ze tluszcz sie wytapia podczas dlugiego pieczenia) i jak teraz [...]
1. Twaróg nie jest na tyle dobrym źródłem białka, żeby jeść go 500 gram... Zresztą twaróg bierz tłusty/półtłusty tylko. 2. Wrzuciłbyś jakieś wyliczenia? Na oko ciut za dużo białka i ciut za mało węgli. (Rozwinąłbyś wątek o problemach z gospodarką węglami? )Co z tłuszczami? Staraj się unikać słonecznika jako głównego źródła. 3. Czerwona herbaty nie [...]
wiercipieta - ad 1). moim zdaniem jest to wersja zbyt ekstremalna. ad 2). koncepcja J/NJ chyba tego nie zakłąda, ale jest wiele wersji IF w któych codzienny post nie jest wskazany co więcej to właśnie one mają wsparcie w postaci badań naukowych ad 3). obróbka termiczna ma wpływ na zawartość błonnika w produktach żywnościowych i proporcje [...]
Rano robie sobie tosty z platkow, jaj, troszku bialka do smaku. Pytanie takie: czy do tej masy moge dodawac oliwy przed obrobka termiczna w opiekaczu? Z tego co przeczytalem i malego testu (zalalem szklanke po oliwie wrzatkiem, oliwa zrobila sie conajmniej dziwna ) wydaje mi sie, ze lepiej tego unikac, ale lepiej zapytac, bo to jest strasznie [...]
No właśnie że nie przychodzą mi produkty które zawierają węgle jak i tłuszcze ale nie zawierają białka. A raczej czekolady nie będę jadł albo pił 20ml oleju i jadł 50g cukru ... O i odrazu zapytam odnośnie warzenia produktów przed obróbką termiczną. Np taka pierś kurczaka przed waży 300g a po gotowaniu waży 220g. czyli 80g wody i jak w końcu [...]
Niedawno wyczytałem gdzieś że przy gotowaniu warzyw takich jak brokół czy kalafior większość witamin wylewamy razem z wodą do zlewu. Czy w takim razie powinno się wypijać tą wode np po posiłku? Co o tym myślicie? Bo jedzenie samego brokóła pozbawionego w dużej części witamin jest bez sensu według mnie. im dłuższa i bardzie agresywna obróbka [...]
[...] bo ma mniej kcal , więc można wsypać jeszcze więcej, tu twierdzą że jest ok pieczenie , ale fakt o omega nie wspominają http://www.sztukazywienia.com/2012/10/siemie-lniane-obrobka-termiczna-szybkie.html "Całe ziarna siemienia lnianego (jak inne rośliny) zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą przekształcić się w cyjanowodór. Związki te są [...]
zawsze dane dotyczya produktow surowych, czyli przez obrobka termiczna Czegoś tu nie rozumiem. Np. zawartość białka w 100 gr. fileta z kurczaka to około 25 gr. i teraz surowy filet waży 100 gr. ale po obróbce bedzie ważył około 75 gr. ( ile w takim filecie jest białka ? bo troche zgłupiałem )
jeszcze komentarz do słów Carbona, który tu wszystko wyjaśnił chłopakom pod moją nieobecność tłuszczy nienasyconych w ogóle pasuje unikać bo sprzyjają one wzrostowi cholesterolu i zawałom serca, powinniśmy spożywać tylko NIEnasycone kw. tł. np omega 3, bo one obniżają poziom złego cholesterolu Tak to się z wszystkim zgadzam, no jeszcze oprócz [...]